donderdag 22 februari 2018

Koude afsluiter van de winter in aantocht

De laatste dagen laten verschillende weermodellen ontwikkelingen zien die uitzonderlijk te noemen zijn voor de tijd van het jaar. Een zeer koude luchtmassa zal ons wellicht begin volgende week bereiken. Gezien de zon eind februari al heel wat kracht heeft, komen de temperaturen daarbij heel wat hoger uit dan wanneer deze situatie zich twee maanden geleden zou hebben voorgedaan. Bovendien liggen er enkele potentiƫle kapers op de kust waardoor schaatsplezier zeker nog niet gegarandeerd is.
Morgen en zaterdag wordt het, net als de voorbije dagen, vrij mooi met 's ochtends lichte vorst en overdag ruim positieve temperaturen. Neem daarbij nog de krachtige zon en de doorstaande wind die alles goed mengt, en je weet dat het met de ijsgroei voorlopig geen vaart loopt. Ook zondag is er wellicht nog weinig noemenswaardige vorst.

Vanaf maandag zorgt de koude aangevoerde lucht wellicht voor nachttemperaturen tussen -6°C en -9°C terwijl het kwik overdag net tot het vriespunt klimt. Zelfs met de krachtige zon en met de aanhoudende wind, zou dit dan wel voldoende moeten zijn voor substantiĆ«le ijsaangroei.
Hoe lang deze koude lucht in onze omgeving zal blijven hangen, is momenteel nog onzeker. Bovendien kunnen wolken of sneeuw roet in het eten strooien.
Wordt vervolgd...Ensemble-verwachting van het Amerikaans weermodel voor begin volgende week. De paarse vlek laat zien dat op +/- 1,5 km hoogte het in een groot deel van Europa flink te koud wordt voor de tijd van het jaar. Dit vertaalt zich ook naar lage termperaturen aan de grond. (Bron: wetterzentrale.de)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten