dinsdag 27 februari 2018

IJsdikte 0-5 cm, zaterdag dooi.

Momenteel is de ijsdikte nog steeds variabel van plaats tot plaats op de Bleukensweide. Zeer lokaal werd vandaag 5 cm gemeten, op veel plaatsen is het ijs 1-4 cm dik en er zijn nog steeds grote wakken door toedoen van vogels en wind.
Karrewiet kwam vandaag een kijkje nemen tijdens de ijsmetingen op de Bleukensweide, je kan dit herbekijken via:

Komende nacht duikt de temperatuur naar -8°C en gaat de wind liggen waardoor de meeste wakken dichtvriezen met een dun ijslaagje. Morgen krijgen we de koudste dag van de periode met een maximumtemperatuur van -1°C. In de loop van de dag neemt de wind opnieuw in kracht toe.
Donderdag en vrijdag zijn nog koude dagen met nachtelijke vorst en overdag een temperatuur net boven nul.
Je kan via https://www.natuurenbos.be/schaatsen opvolgen of het ijs donderdag of vrijdag wordt vrijgegeven maar gezien de omstandigheden is de kans daarop klein.
Vrijdagavond bereikt een zwak front onze regio met wat winterse neerslag. Deze storing is echter de voorbode van zachter weer waardoor zaterdag de dooi intreedt. Zaterdag overdag halen we al +8 graden. Zondag en begin volgende week zou de zachte lucht doorzetten waardoor schaatskansen definitief van de baan zijn voor deze winter.

2 opmerkingen:

  1. Vanmorgen 28/02 om 10:00 geprobeerd, maar nog veel zwakke plekken. Na 10 minuten schaatsen door het ijs gezakt. Frisjes....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op de rechtervijver in het broek aan Het Fonteyntje kan je schaatsen. Het mag wel niet maar het ligt tenminste volledig dicht. Overal 5cm en geen wakken.

    BeantwoordenVerwijderen