woensdag 28 februari 2018

ANB geeft ijs nog niet vrij, eerste waaghalzen wel op het ijs.

Vannacht ging het kwik stevig onderuit. In Sint-Katelijne-Waver, het dichtsbijzijnde officiële weerstation, werd -8°C geregistreerd. Overdag bleef het vriezen en de wind doet er nog een schep bovenop. De zon warmt het ijs wel op waardoor het minder stevig wordt en bovendien is er wat sublimatie. De netto ijsaangroei als resultaat hiervan de laatste 24u bedroeg iets minder dan 1 cm. De meeste wakken groeiden vannacht dicht maar zijn intussen grotendeels weer opengewaaid. Naast de wakken is het ijs niet overal even dik en meten we op de meeste plaatsen 3 tot 5 cm. 

Het Agentschap Natuur en Bos laat schaatsen voorlopig nog niet toe en dat is zeker terecht want de omstandigheden maken het te riskant. Meerdere mensen zakten vandaag door het ijs van de Bleukensweide, waarvan u één persoon kon zien in het VRT-nieuws vanavond.

Het kwik daalt vanavond opnieuw vlot. Ondanks de doorstaande wind en de toenemende bewolking, komen we vannacht uit tussen -6 en -7°C. Hierdoor groeit het ijs opnieuw wat aan maar door de wind blijven de meeste wakken wel open. Morgennamiddag schommelt het kwik rond het vriespunt met wat hoge- en middelhoge bewolking. Met een volle 5 Bft staat er nog wat meer wind dan vandaag.
De verwachting is nog steeds dat vrijdagavond een zwakke neerslagzone op bezoek komt als voorbode van de dooi die vanaf zaterdagmiddag echt zou doorzetten. Er zijn enkele berekeningen die het koude weer wat langer vasthouden maar die zijn sterk in de minderheid.

Wees voorzichtig indien u zich ondanks het schaatsverbod toch op het ijs waagt. Hier nog een filmpje om te laten zien hoe het niet moet:
http://www.dumpert.nl/mediabase/7375403/0724d25a/hoe_red_je_iemand_uit_een_wak.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten