zaterdag 14 januari 2017

Onzekerheid blijft


De onzekerheid blijft voorlopig aanwezig op de weerkaarten en daarmee ook de spanning om wat ons te wachten staat.
De verschillende weermodellen zijn het er over eens dat we vandaag en morgen enkele winterse buien mogen verwachten. Deze buien worden aangevoerd in een noordwestelijke stroming tussen een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse eilanden en een zone met lagedruk over Oost-Europa. Morgen en maandag schuift de lagedruk naar de Middellandse zee terwijl het hogedrukgebied opschuift richting Scandinavië. De voorbije dagen gaven veel berekeningen aan dat het hogedrukgebied zich ook effectief boven Scandinavië zou vestigen. Meer en meer wordt echter duidelijk dat het hogedrukgebied zich zuidelijker zal positioneren en dit houdt de nodige onzekerheid in.
Op de onderstaande uitsnede uit de ensemblegemiddelde kaart van het Europees weermodel voor de nacht van dinsdag naar woensdag, is te zien dat het hogedrukgebied zich in onze buurt bevindt. De as van het hoog heb ik aangeduid in het zwart. Op deze weerkaart loopt het nog net goed af want we bevinden ons dan aan de koude kant van het hogedrukgebied met luchtaanvoer vanuit Oost-Europa. Op deze termijn van 4 dagen vooruit, kan de werkelijke positie van het hoog echter nog schuiven. Indien deze setting wordt gehandhaafd of de hogedruk iets noordelijker komt te liggen, mogen we rekenen op meerdere ijsdagen en de vorming van een mooie ijsvloer. Indien de as van het hogedrukgebied net ten zuiden van ons komt te liggen krijgen we echter te maken met vochtige, zachte westenwinden en zal van schaatsen geen sprake zijn. De tussenoplossing waarbij het hoog over België komt te liggen, is ook niet ideaal want dan is er een grote kans op mist en lage bewolking die nachtelijke afkoeling afremt.

Eigen aanduidingen op de ensemblegemiddelde kaart van het ECMWF met luchtdruk en temperatuur op 850hPa (bron: wetterzentrale.de)

Het hogedrukgebied dat voor ons alles zal maken of kraken, zou nog tot het weekend min of meer op zijn plaats blijven liggen. Dat maakt de positionering des te belangrijker voor het verschil tussen een week vorst of een week kwakkelwinter. Op het onderstaande ensemble voor centraal-België is de onzekerheid goed te zien. Tot maandag liggen de temperaturen rond of net boven nul, daarna is de verwachting onzeker. Voor de nacht van dinsdag naar woensdag bijvoorbeeld, zijn er enkele berekeningen die een temperatuur rond -10°C aangeven maar er zijn ook berekeningen die het niet eens laten vriezen. Dit zet het belang van de positionering van het hogedrukgebied nogmaals in de verf.

Verschillende mogelijke temperatuurberekeningen voor de komende twee weken in centraal België: grote onzekerheid vanaf dinsdag (bron: meteoservices.be)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten