dinsdag 10 januari 2017

Kouder op lange termijn

De voorbije jaren hebben we het telkens moeten stellen zonder noemenswaardig winterweer. Vaak was het zelfs uitzonderlijk zacht. De huidige winter verloopt voorlopig iets normaler maar verder dan zwakke vrieskou of een laagje sneeuw, kwamen we nog niet. Voor de periode vanaf komend weekend, zijn de weermodellen het er steeds meer over eens dat we overschakelen naar een kouder weertype. Een stabiele vorstperiode is nog niet in het vooruitzicht maar de gunstige ontwikkelingen bieden daar wel kansen toe in de tweede helft van januari.

Morgen is nog een zachte dag bij temperaturen tot 10 graden. Donderdag komt vanuit het noordwesten stilaan minder zachte lucht opzetten. Na de middag trekt een storing over onze regio met regen die overgaat in (smeltende) sneeuw. Vrijdag zorgt een sterke noordwestenwind voor aanvoer van relatief zachte Noordzeelucht die een eventueel sneeuwdekje doet smelten. Er valt dan ook af en toe een bui. Tijdens de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag, koelt de lucht verder af zodat we wellicht enkele sneeuwbuitjes mogen verwelkomen. 's Nachts duikt de temperatuur echter slechts nipt onder het vriespunt waardoor we nog geen significante ijgroei moeten verwachten.

Na het weekend is het met spanning afwachten wat het vervolg zal zijn. De meeste weermodellen geven namelijk aan dat een hogedrukgebied zich boven Scandinaviƫ zal vestigen met een koude noordoostelijke stroming tot gevolg. Gezien de termijn is dit echter nog niet helemaal zeker. Bovendien is het daarna afwachten hoelang de gunstige luchtdrukverdeling zou standhouden. In ieder geval wordt het steeds interessanter op de weerkaarten, ook al is er voorlopig nog maar een kleine kans dat er deze winter eindelijk geschaatst zal kunnen worden op de Bleukensweide.

2 opmerkingen:

 1. Vanaf welke dag zou er theoretisch gezien geschaatst kunnen worden volgende week, afgaande van de huidige weersvoorspellingen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt van veel verschillende factoren af zoals bewolking en eventuele sneeuw op het ijs.
   In het meest gunstige geval zou het vanaf vrijdag 20/01 al kunnen lukken maar er zijn ook nog steeds weermodellen die van de ijspret niks willen weten.

   Verwijderen