dinsdag 17 januari 2017

IJs groeit aan maar bewolking strooit roet in het eten

Zowel zondagnacht als afgelopen nacht bleek de lage bewolking nogal hardnekkig in onze regio. Daardoor ontstond vandaag pas het eerste dun laagje ijs. Vannacht zal het wel meestal helder zijn bij een temperatuur die zakt tot -6°C. Het ijs groeit dus vrij snel aan maar door de bewolking van gisteren zijn we eigenlijk een dag verloren.
Intussen wordt steeds meer duidelijk over de positie van het hogedrukgebied (zie ook de bespreking hiervan in het vorige bericht). De as van het hogedrukgebied komt de volgende dagen net ten noorden van ons te liggen. Wij zouden dus wellicht net aan de goede kant liggen maar de grens van de lage wolken komt zeer dichtbij.
Op de uitsnede van het onderstaande kaartje is de bewolking te zien voor de nacht van woensdag op donderdag van het ARW-WRF model. Daarop is de lage bewolking (hoe witter, hoe meer wolken) over het noordelijk deel van West-Europa goed te zien. Nederland ligt quasi volledig onder de wolken terwijl de Ardennen brede opklaringen hebben. Vlaanderen ligt op de grens van die bewolking. De werkelijke bewolkingsgrens kan nog wat verschuiven en daar zal veel vanaf hangen. Indien de nachten woensdag-donderdag en donderdag-vrijdag helder verlopen, kan het telkens tot matige vorst komen en groeit het ijs snel aan. Indien de bewolking zuidelijker komt, kunnen we schaatsen sowieso vergeten.

Uitsnede uit de kaart van ARW-WRF voor de nacht van woensdag naar donderdag (Bron: modellzentrale.de)

Vrijdag en zaterdag zou de bewolking met bijhorende vochtige lucht en nipt positieve temperaturen volgens de meeste weermodellen sowieso wel tot over onze regio komen te liggen. Er zijn echter veel berekeningen die aangeven dat er zondag en maandag weer meer mogelijkheden tot opklaringen zouden komen vanuit het zuiden met opnieuw kouder weer.
Maar u merkt het...het zal serieus moeten meezitten met de nachtelijke opklaringen om de schaatskansen gaaf te houden. Sowieso kunnen de schaatsen dit weekend nog op zolder blijven, wie weet lukt het begin volgende week...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten