zondag 22 januari 2017

Eerste ijspret is een feit

De eerste ijspret op de Bleukensweide was dit weekend een feit, eindelijk! Het moet wel gezegd dat het relatief dunne ijs (meer dan terecht) nog niet officieel vrijgegeven werd door de stad Mechelen. De 5-6cm ijsdikte kon het volk maar nipt aan en sommigen gingen met een natte broek naar huis. Door de geringe diepte van de Bleukensweide bleef dit risico echter wel verantwoord.

Voor de komende dagen staat nog niet meteen sterke dooi op het programma. Komende nacht daalt het kwik traag onder nul, om morgenochtend uit te komen tussen rond -4°C. Hierdoor kunnen de gaten in het ijs weer dichtvriezen maar echt verder aandikken doet de ijsvloer niet. Tijdens de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag zou de temperatuur zelfs lange tijd net boven nul komen en wordt het ijs onbetrouwbaar. Volgens de meeste weermodellen zouden de nachten dinsdag-woensdag en woensdag-donderdag opnieuw kouder verlopen met minima rond -5°C. Hierdoor kan het ijs zijn stevigheid terugkrijgen en eventueel nog een beetje aandikken. Het wordt wel sterk aangeraden om eventuele schaatsrondjes voor de voormiddag te behouden want na de middag wordt de temperatuur ruim positief. Het risico op een nat pak blijft er inzitten en gezien de geringe aangroei lijkt het er niet op dat de benodigde 8cm zal gehaald worden voor de officiĆ«le openstelling van de Bleukensweide. Indien dit wel zou gebeuren, kan u dit lezen op: https://www.natuurenbos.be/schaatsen

Na donderdag zijn de verwachtingen onzeker maar een geleidelijke verzachting lijkt het meest voor de hand liggende scenario.

Veel volk deze namiddag op het dunne ijs van de Bleukensweide

Geen opmerkingen:

Een reactie posten