zaterdag 16 januari 2016

Onzekerheid blijft, schaatsen niet volledig uitgesloten

De verwachtingen voor volgende week zijn nog steeds onzeker. Net als de voorbije dagen, lijkt de kans nog altijd groot dat (na een korte koude periode) de zachte lucht al snel het land zal heroveren. Door de onzekerheid in de verwachtingen, moet er echter rekening gehouden worden met het mogelijke scenario dat het tot volgend weekend koud zou blijven. En dan nog moet alles meezitten.

Eén van de factoren die goed moet uitdraaien, is de hoeveelheid sneeuw volgende nacht. Vanaf de Noordzee komen er namelijk enkele buien opzetten. Op veel plaatsen kan dit een dun wit laagje opleveren maar wanneer alles meezit, zouden er mogelijk ook meerdere centimeters sneeuw kunnen vallen. Wanneer dat gebeurt, kan het de daaropvolgende nachten beter afkoelen. Een sneeuwlaag isoleert namelijk vrij goed de bodemwarmte. Zo zal het kwik boven de dikke sneeuwlaag in de Ardennen de komende week wellicht meermaals onder -10°C duiken. Bij ons zal dit niet het geval zijn, tenzij we veel geluk hebben komende nacht.

Indien het volgende week 's nachts voldoende kan afkoelen (hierin spelen ook de wolken een rol) én de kou zou, tegen de meest realistische verwachtingen in, standhouden tot volgend weekend, dan nog liggen er kapers op de kust. Zo zou dinsdag bijvoorbeeld een lagedrukgebiedje voor wat neerslag kunnen zorgen. (Natte) sneeuw zou de ijslaag (die tijdens de nacht van zondag naar maandag gevormd wordt) kunnen verpesten.

Kortom, het is niet helemaal uitgesloten dat er volgend weekend misschien geschaatst kan worden, maar dan moet alles echt goedvallen. Ik geef het voorlopig 10% kans. De meest realistische verwachting is dat na een vrij koud begin van de week, het geleidelijk opnieuw zachter wordt.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de info. Laatste prognoses blijven de verzachting er terug eerder te laten inkomen spijtiggenoeg ...

    BeantwoordenVerwijderen