dinsdag 12 januari 2016

Geleidelijk minder zacht


Na een maandenlange overheersing van zachte zuidwestelijke winden (met o.a. een extreem zachte decembermaand), lijkt er nu eindelijk wat afkoeling in zicht. Centraal-, Oost- en Noord-Europa kregen in het begin van dit nieuwe jaar de winter voor het eerst op bezoek. Intussen is de vorst alweer verdreven naar ScandinaviĆ«. Een grote koude-uitbraak naar onze regionen lijkt voorlopig niet op stapel te staan maar naar het einde van de week toe wordt het wel frisser. 

Temperaturen vandaag (12/01) om 18UTC. De strenge vorst beperkt zich momenteel tot het noordoosten van Europa (Bron kaartje; meteociel.fr)

De belangrijkste weermodellen zijn het er over eens dat we vanaf donderdag in een noordwestelijke stroming terecht komen. Daarbij kunnen we enkele winterse buien verwachten in combinatie met vrijwel normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Het hogedrukgebied over het Atlantische oceaan dat deze weersverandering aanstuurt, komt tijdens het weekend steeds meer onze kant uitgeschoven. Het wordt dan wat rustiger terwijl de koude lucht in onze buurt blijft hangen. Indien er 's nachts voldoende opklaring zijn, is dit het signaal voor de eerste noemenswaardige vorst van deze winter. Overdag zou de temperatuur nog wel boven nul uitkomen.

Voor wat er na het weekend zal gebeuren, zijn de verwachtingen uiterst onzeker. Dit maakt het spannend maar tegelijk ook interessant. De kans is groot dat het opnieuw zachter zal worden maar het is zeker niet onmogelijk dat de vorst zich zou doorzetten. Dit zal dus in de gaten gehouden moeten worden de komende dagen. Voorlopig is er echter absoluut nog geen enkele reden om aan te nemen dat we binnenkort zullen kunnen schaatsen op de Bleukensweide.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten