dinsdag 19 januari 2016

Dooi komt wellicht te vroeg

Intussen is er op de bleukensweide een mooie (maar voorlopig nog dunne) ijslaag gevormd. Indien het koude weer zou aanhouden t.e.m. zondag, zou het mogelijk kunnen zijn om te schaatsen. Echter, de meeste berekeningen van de weermodellen laten de definitieve dooi reeds vrijdagnamiddag invallen. Twee dagen te vroeg dus. Daarbij komt nog eens dat de temperatuur morgen (woensdag) en donderdag overdag ook al tijdelijk boven het vriespunt zal komen. Dit kan de ijslaag aantasten.
Het is niet onmogelijk dat de vorstperiode alsnog verlengd zou worden maar de kans dat we volgend weekend kunnen schaatsen, lijkt nu echt wel klein. Daarna zou de winter niet meteen terugkeren.

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad over en uit. Vroeg me eigenlijk af hoe het zit met het waterniveau. Blijft dat stabiel en zakt dat niet onder het ijs ??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Normaal gezien zou het waterpeil gelijk moeten blijven maar door enkele lekken in de sluisjes, zakt het water met ongeveer 1 cm per dag. Dat is niet ideaal voor de draagkracht van het ijs dus daar wordt aan gewerkt tegen volgende winter.

    BeantwoordenVerwijderen