vrijdag 23 januari 2015

Wel sneeuw en ijs, geen schaatsplezier

We hebben enkele dagen licht winters weer gehad maar daar komt morgen een einde aan. Vandaag komt de temperatuur waarschijnlijk niet boven het vriespunt en ook gisteren lukte dat net niet. Dit is echter niet voldoende, want om te kunnen schaatsen is uiteraard veel meer nodig dan de actuele 1-2 cm ijsdikte.

Tijdens de overgang naar het zachte weer krijgen we wel nog wat winterse neerslag te verwerken. Vannacht nadert een storing vanuit het westen. Rond 4 uur zal in de regio Mechelen eerste neerslag vallen, waarschijnlijk in de vorm van sneeuw. De temperatuur ligt dan net onder het vriespunt. Al heel snel gaat de sneeuw echter over in regen. Dit komt omdat in de luchtlaag tussen 400 meter en 1000 meter hoogte de temperatuur positief wordt en de sneeuw in die luchtlaag smelt. Wanneer die gesmolten sneeuw dan verder naar beneden valt door de dunne vrieslaag, koelt die opnieuw af maar dit wordt geen sneeuw. De regen raakt onderkoeld en kan eventueel bevriezen. In dit laatste geval hebben we te maken  met ijsregen; bevroren regendruppels. In het ander geval komt de (onderkoelde) regen op de bevroren grond en bevriest die meteen. Er wordt dan een dun laagje ijs gevormd. In de vroege ochtend (vooral tussen 5 uur en 8 uur) kan het door die aanvriezende regen dus zeer gevaarlijk glad worden! Later warmt ook de lucht aan de grond op en begin alles te dooien. Wie morgen uitslaapt, zal er weinig van merken. Voor wie echter vroeg de baan op moet, wordt het opletten geblazen.

In de opklaringen achter het front zou het tijdens de nacht naar zondag nog licht kunnen vriezen maar daarna krijgen we opnieuw herfstweer met veel wind, dikwijls regen en hoge temperaturen. Donderdag zou het zelfs meer dan tien graden kunnen worden. Enkele weermodellen geven aan dat het vanaf begin februari opnieuw minder zacht zou worden met winterse buien. Er zijn echter geen aanwijzingen voor ├ęcht standvastig winterweer en op die manier tikt de tijd verder weg...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten