dinsdag 23 december 2014

Winter in zicht?

Zoals eerder aangegeven, ziet het er naar uit dat het vanaf de Kerstdagen minder zacht zal worden met eerder normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De onzekerheid was groot maar de verschillende weermodellen zijn het er nu over eens dat we tijdens de Kerstdagen te maken krijgen met hogedrukinvloeden. Dit resulteert vrijdag in rustig weer met geregeld zon. 's Ochtends kan het licht vriezen en overdag klimt de temperatuur naar zo'n 4 graden. 
Intussen ligt dan een depressie ten zuiden van IJsland klaar om richting West-Europa te trekken (zie afbeelding). Tot daar zijn de verwachtingen vrij betrouwbaar. Echter, vanaf dan wordt het onzeker maar ook zeer interessant. 

Weerkaart voor vrijdag (Bron: Hirlam) Aantekeningen werden zelf toegevoegd

De hogedruk verlaat ons waarschijnlijk naar het oosten en zo nadert het lagedrukgebied ons land. De grote vraag is wat dit lagedrukgebied zal doen. Indien het ten noorden van ons trekt, komen we opnieuw in zachte lucht terecht met regen. Indien het laagje echter over Frankrijk zou passeren, komen we in de koude lucht terecht en met een aflandige wind zou de neerslag dan deels als sneeuw kunnen vallen. Op dit scenario zijn ook nog enkele variaties mogelijk maar indien alles goed valt, krijgen we tijdens het weekend een laagje sneeuw en blijven we daarna in de koude lucht. Voorlopig lopen de berekeningen van de verschillende weermodellen uit elkaar dus valt het nog niet te zeggen welk scenario zal winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten