zondag 28 december 2014

Net niet

Het lagedrukgebied met de bijhorende neerslag trok gisteren over het centrum van het land waardoor we vrij lang in de zachte lucht kwamen. In de Kempen was de situatie beter. Het dik pak sneeuw dat daar gevallen is, had even goed in de regio Mechelen kunnen vallen. Zoals verwacht, lukte het 's avonds nog wel om een dun sneeuwlaagje te vormen. Vandaag hebben we een stralende zon en blauwe luchten dankzij een droge noordoostenwind. Daardoor is de sneeuwbedekking mooi te zien op de satellietbeelden.

Sneeuwbedekking in BelgiĆ« duidelijk te zien  op het satellietbeeld (Bron: Weerplaza.nl)

Ook vanavond blijft het helder en luwt de wind. Boven het sneeuwdek koelt het snel af. Later komt er echter meer bewolking opzetten vanuit het noorden en warmt het op. Dit is het gevolg van een klein lagedrukgebied dat morgen over Duitsland trekt en de luis in de pels is voor het Brits hogedrukgebied. Daardoor krijgen we morgen enkele buien te verwerken. Door de aanvoer van zachte zeelucht uit het noordwesten zal het vooral gaan om smeltende sneeuw. Dit is geen goede zaak voor de prille ijslaag. 
Het lagedrukgebied vreet als het ware aan de noordoostkant van het hogedrukgebied waardoor de komende dagen alles net niet goed komt te liggen. Eerst zag het er naar uit dat de kern over ons land zou komen te liggen maar de laatste berekeningen van de weermodellen leggen de kern ten westen van ons. Dit betekent dat met de noordwestenwind de temperaturen overdag dik in de plus zullen lopen. 's Nachts vriest het nog wel maar dat mag niet baten. Het gevolg is een hele week licht winters kwakkelweer die met iets meer meeval een week permanente vorst had kunnen zijn.
Tijdens het begin van het nieuwe jaar komt de echt zachte lucht opnieuw bij ons en wordt het afwachten of we later in de maand januari nieuwe kansen krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten