vrijdag 26 december 2014

Morgen valt de winter binnen!

We zijn intussen enkele dagen verder en de weersverwachting voor komend weekend kan nu al heel wat beter ingeschat worden. Toch blijven er enkele onzekerheden. Zoals eerder gezegd, zal een lagedrukgebied dit weekend over West-Europa trekken. Het lijkt er nu op dat de kern van het laagje in de loop van zaterdag over ons land zal trekken. Dit betekent ten eerste dat we tussen vrijdagavond en zaterdagavond veel neerslag te verwerken krijgen. Ten tweede ligt de grens tussen warme lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden tijdens die periode steeds in onze buurt. De exacte positie van het lagedrukgebied zal pas komende nacht (vrijdag-zaterdag) bekend worden en kan een wereld van verschil maken. Op de Ardense hoogten heeft men sowieso weinig last van hoge temperaturen en daar zal op veel plaatsen waarschijnlijk tussen 10 cm en 20 cm sneeuw vallen. Ook in Vlaanderen kan er lokaal een dik pak sneeuw vallen, maar dan moet alles perfect verlopen en dat wordt moeilijk. In het noordoosten van het land heeft men de grootste kansen op een witte wereld terwijl in het (zuid)westen de meeste neerslag waarschijnlijk als regen of smeltende sneeuw zal vallen. In Leest zitten we dus echt op de wip en wordt het gewoon afwachten wat de natuur ons zal brengen. Het is wel zo dat zaterdag na de middag vanuit het noordoosten de koude lucht ons echt helemaal zal bereiken. Daardoor zal de laatste neerslag als droge sneeuw vallen en is de kans groot dat we minstens een dun laagje sneeuw mogen verwelkomen.

Waarom is die sneeuw nu zo belangrijk?
Wel, aangezien het water van de bleukensweide nog niet is bevroren, is er nog geen ijs dat door de sneeuw kan 'verpest' worden. Wanneer er echter een laag sneeuw blijft liggen in het omliggende landschap, kan het tijdens de nachten na het weekend veel feller afkoelen door meer uitstraling en isolatie tussen de bodem en de lucht. Een groene wereld of een dik pak sneeuw maakt dan al snel een groot verschil voor de nachtelijke temperatuur en dus de ijsaangroei.

Zondag overdag zouden (ongeacht er sneeuw ligt of niet) de temperaturen niet meer boven het vriespunt komen. In de loop van de dag gaat de noordoostenwind luwen en zou de bleukensweide normaal gezien moeten dichtvriezen. Dat is al een eerste stap. Om te kunnen schaatsen moet het uiteraard voor een lange periode blijven vriezen. Volgens de verschillende weermodellen zouden de temperaturen van maandag tot woensdag overdag rond het vriespunt liggen (zonder schadelijke dooi) en zou het 's nachts gaan vriezen. Zonder sneeuwdek is dat zo rond -5°C, met een dik pak sneeuw duiken we wellicht eens onder de -10°C.
Hoe het na woensdag verder moet, is nog afwachten. Sommige berekeningen laten het vanaf donderdag stilaan dooien. In dat geval zal er, jammer maar helaas, geen schaatsplezier aan te pas komen. Er zijn echter ook weermodellen die het tot volgend weekend (3-4 januari) laten vriezen. In dat geval zouden we stilaan kunnen beginnen denken aan de eerste schaatsrondjes op de bleukesweide. Dit zal echter niet meer voor 2014 zijn en de kans dat het in het nieuwe jaar lukt, schat ik voorlopig op slechts 20-30%.

Voorlopig blijft het in spanning afwachten en hopen dat we morgen (zaterdag) opstaan in een witte wereld! De volgende dagen zal hier geregeld een update van de verdere ontwikkelingen geplaatst worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten