maandag 20 januari 2014

Winter ligt op de loer

Vorige week is het noordoosten van Europa flink afgekoeld na (ook daar) een zeer zachte eerste helft van de winter. Afgelopen nacht daalde de temperatuur op sommige plaatsen in Zweden en Finland tot -40°C en de vorstgrens ligt op dit moment over Duitsland. De winter ligt dus op de loer en wint stilaan terrein.

Weerkaart van vanochtend (Bron: Metoficce).
Pijlen met warme en koude luchtstromen werden zelf toegevoegd.

De grote vraag is echter of de winter zich tot bij ons zal kunnen doorzetten of niet. Voorlopig is het zeer onzeker hoe de strijd tussen de warme lucht en de koude lucht zal verlopen. Voor Vlaanderen ziet het er naar uit dat het in de loop van deze week iets frisser wordt met overdag temperaturen tussen 4°C en 6°C en ’s nachts rond het vriespunt. We blijven in een zone tussen de koude lucht in het oosten en de zachte lucht in het westen. Dit hangt samen met veel wolken, af en toe wat regen en misschien later deze week een beetje natte sneeuw.


Wat er vanaf het weekend zal gebeuren, is nog onzeker en de belangrijkste weermodellen zijn het er nog niet over eens. Voorlopig geef ik het 30% kans dat de winter doorzet en 70% kans dat we na het weekend opnieuw in zachte lucht terecht komen.

Het blijft in ieder geval spannend om te volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten