zondag 26 januari 2014

Nog 3 weken

De wintergrens ligt nu echt dichtbij maar het wil maar niet lukken om ze tot hier te krijgen.

Temperatuur om 16u vanmiddag (Bron: infoclimat.fr)
Zoals eerder al aangegeven, ziet het er naar uit dat het op het einde van deze week ook in Vlaanderen iets kouder wordt met 's nachts lichte vorst en overdag temperaturen net boven het vriespunt maar de serieuze kou komt echter nog niet tot hier. Bovendien is er intussen meer zekerheid over het weekend en dat ziet er niet goed uit: volgens de belangrijkste weermodellen zou het tijdens het weekend opnieuw zachter worden. Het winterprikje zal dus hooguit enkele dagen duren met misschien een beetje sneeuw en een flinterdun laagje ijs op het water: ruim onvoldoende dus om nog maar te denken aan schaatsen op de Bleukensweide.

Intussen is het al bijna februari en er is nog steeds geen standvastig winterweer in zicht. We hebben nog wel even tijd want ook al in het verleden (zoals bijvoorbeeld in 1994) is het wel eens gebeurd dat het pas stevig begon te winteren toen het al halfweg februari was. Een blik op het verloop van de winters van de 20ste eeuw leert dat de periode rond half februari wel zowat het laatst mogelijke moment is waarop een inzettende koude periode nog tot beschaatsbaar ijs kan leiden indien het eerder in de winter nog niet echt koud is geweest. Richting eind februari begint de zon al sterk in kracht toe te nemen en bovendien is het water van de Noordzee enkele graden warmer dan normaal deze periode wat ook al niet meehelpt.

Kortom: het ziet er voorlopig niet naar uit dat er geschaatst zal kunnen worden maar er is nog een klein beetje hoop. Indien er halfweg februari nog steeds geen uitzicht is op een langdurige koude periode, is het wachten tot in december op nieuwe kansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten