zaterdag 25 januari 2014

Kans op winterprik neemt toe

De voorbije nachten lag de temperatuur in Vlaanderen net rond het vriespunt maar de echte kou blijft voorlopig nog ten oosten van ons, getuige deze onderstaande actuele temperatuurkaart.

Temperaturen om 11u deze voormiddag. (Bron: wetterzentrale.de)
Vannacht trekt een kleine depressiekern over Nederland waarbij Vlaanderen aan de relatief zachte kant van de depressie blijft. De bovenlucht koelt wel tijdelijk af waardoor er (in combinatie met het warme zeewater) vanavond en in het eerste deel van de nacht vooral in de westelijke helft van Vlaanderen enkele stevige buien (regen, hagel, natte sneeuw) kunnen vallen mét plaatselijk onweer en hevige rukwinden. Zondag blijft het meestal droog maar 's avonds komt een regenzone voorbij. Van maandag tot woensdag wordt het wisselvallig met af en toe een winterse bui en temperaturen die meestal net boven het vriespunt liggen.

In de loop van woensdag zou de wind dan naar het oosten draaien waardoor het bij ons kouder zal worden maar de lucht boven Duitsland zal tegen dan waarschijnlijk al wat opgewarmd zijn zodat het bij ons niet meteen streng gaat vriezen.
De belangrijkste weermodellen zijn het er over eens dat donderdag en vrijdag twee koude dagen zullen worden met overdag een temperatuur rond 0°C en 's nachts lichte vorst. Dat is een goed begin maar het is nog onzeker of het ook tijdens het weekend koud zal blijven.
Afwachten dus en hopen dat de kou deze keer eindelijk zal doorzetten en bij ons zal blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten